Fars dag utan pappa

fatherless_day_no_patriarchsJag har aldrig firat fars dag!

Mina föräldrar skildes när jag var 1 år och sen var pappa sällan närvarande och syntes aldrig till runt fars dag.

Jag minns fars dag som en av dom ensammaste dagarna på året under min uppväxt, alla hade någon att fira utom jag.

Visst hade min pappa en bra ursäkt, han var sjöman och när jag var 9 år flyttade han till Filippinerna. Enda sättet att nå honom var via rederiet och skicka telegram…för er som inte vet vad det är…  🙂 här är en länk till Wikipedia.

Min uppväxt bestod av hundratals brutna löften om när han skulle komma, presenter jag skulle få och att han skulle ta hand om mig när mamma söp som värst.
Jag skulle få flytta till honom i Manila(Filippinerna), han målade upp en vacker bild och hoppet tändes…
Men han kom aldrig och presenterna lyste med sin frånvaro, mamma försökte komma med ursäkter för att maskera hans svek…men sorgen och besvikelsen åt sig in i själen ändå.
Det kom aldrig några vykort eller presenter från andra sidan Atlanten, jag var övergiven och faderslös tills han en dag dök upp när jag var 20 år.

Vi pratade om detta vid ett enda tillfälle och det var ett långt samtal, jag frågade hur han kunde lämna mig med en mamma som redan vid min födelse hade alkoholproblem.
Han berättade hemska saker om hur hon hade lämnat mig hemma ensam när hon skulle spela bingo och han var på jobbet. Hur han gång på gång hade hittat mig skrikande och hungrig i spjälsängen när  han kom hem.

Jag frågade ännu en gång hur han hade kunnat lämna mig där och förklaringen för honom var enkel, han kunde inte tänka sig att jobba i land.

Att jobba som sjöman var allt för honom och det överskuggade allt, men det var ändå inte hela sanningen. Han skapade ett liv i Filippinerna med en ny familj som han tog hand om, han tog bättre hand om barn som inte var hans än om mig.
Det gjorde precis lika ont att bli ratad som vuxen som när jag som barn satt och hoppades och drömde om att pappa skulle älska mig.

Min pappa dog 2001 en månad innan sin 60-års dag, dom sista åren hade vi en bättre vänskaplig relation och han träffade min son så ofta han var i Sverige.
Jag är glad att dom fick träffas och att min son har en annan bild av min pappa än jag.

Jag hatar inte min pappa, men jag hatar hur sveket har påverkat mig.
Jag sörjer inte min pappa, men jag sörjer det som kunde ha varit.
Jag saknar inte min pappa, för det finns inget att sakna.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *