Inte bara en hund!

Jag blir så ledsen och förbannad när jag hör frasen ”men det är ju bara en hund”

Förstår ni inte att det är den typen av resonemang som gör att djur far illa i samhället och mängder av hundar överges, ges bort eller hamnar på hundstall.
För dom allra flesta av oss så är hunden en familjemedlem, för vissa är det deras barn och för ännu fler kanske den enda familj dom har.

Alla skaffar vi hund av olika anledningar, men gemensamt för dom allra flesta av oss är sällskapet och den villkorslösa kärleken som vi får från våra hundar som lockar.
Det finns dom vars barn har flyttat ut eller par som inte kan få barn som slösar sin kärlek på sina hundar istället.
Jag möter många äldre som tack vare sina hundar kommer ut varje dag och träffar nya vänner,  dom håller sig friska och är mindre ensamma i sin vardag.

Dam med hund Hund_och_gubbe

Om man skaffar hund mitt i livet och fortfarande arbetar så kan man ibland behöva ta ledigt för att ta hand om sin fyrbenta kompis, dom precis som barn kan bli sjuka och behöva omvårdnad.
Då möts man tyvärr ofta av just kommentarer som ”det är ju bara en hund” eller ”kan inte någon annan passa hunden”
NEJ, det är inte bara en hund! Det är min familj/mitt barn/min bästa kompis!
När man har en ”hundfamilj” så får man inte ta ut vård av hund, det finns inga subventionerade dagis eller barnbidrag, väljer du och din partner att gå isär så finns inget underhållsbidrag eller delad vårdnad.

Om man inte kan få barn och väljer att skaffa hund istället för att fylla hålet i hjärtat så får man ingen hjälp. Vi vet allt detta och därför vill vi gärna slippa spydiga kommentarer om våra kära ”barn” blir sjuka eller behöver gå till veterinären.
Vi betalar lika mycket skatt som alla andra, vabbar aldrig, vi är överlag friskare och är i bättre form för att vi är ute och rör oss oftare.

När våra hundar blir sjuka eller gamla så dör dom, det är en oerhörd sorg och saknad som man måste ta sig igenom, hunden har ju varit med dig överallt, myst med dig i soffan, tröstat och fått dig att skratta i många år. Då vill vi inte höra ”men du kan ju skaffa en ny hund” hur jävla okänslig får man bli? Tänk om jag skulle säga så till en mamma eller pappa som precis förlorat sitt barn…. jag vågar inte ens tänka på vad som skulle hända.
Vi förväntas inte heller stanna hemma från jobbet och sörja när hunden går bort utan bara borsta av oss och inse att livet går vidare.

När min älskade Jack Russel, Ozzy hastigt blev sjuk och dog bara 5 år gammal så var det en oerhörd sorg och jag grät floder, men jag fick ta semester för att sörja för hunden är inte en nära anhörig.
Självklart så förstår en del av mig detta, men samtidigt så vill jag att samhället skall respektera alla våra familjemedlemmar, oavsett om det är en hund, katt eller papegoja så är dom delar av vårt liv och våra familjer.

IMG_0371 IMG_0342

Titti Schultz skrev om sorgen efter sin hund 2011 i Gefle dagblad

Elsa är min nya familjemedlem, hon kommer från ett hundstall där hon och hennes 5 syskon föddes. Mamman var dräktig och övergiven, men tack och lov hittades hon och fördes till hundstallet.  Varje dag på året så sitter det 300 hundar i bara detta sheltret och ser man på alla hundstall världen över så är det oerhört tragiskt, bara för att så många tänker  ”men det är ju bara en hund”

Elsa september 2015  Elsa Feb 2016

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *