Kostnadsfri skola….eller inte?

Idag läste jag en artikel i tidningen om den kostnadsfria skolan och friluftsdagar som brinner inne eftersom vissa föräldrar envisas med att allt under skoltid skall bekostas av skolan.

Jag läste artikeln och det efterföljande kommentarerna från upprörda föräldrar som har så fruktansvärt dålig ekonomi att dom absolut inte kan sponsra sitt barn med 150 kr för en utflykt som skulle kosta 800 kr om dom gjorde det på egen hand.

Det brann till lite i huvudet på mig då jag har hört detta i alla år som Daniel har gått i skolan och skrev en respons, som jag faktiskt trodde skulle göra att jag fick mobben efter mig…
Men än så länge så har det varit lugnt, kanske var det en och annan som kände igen sig.

Här är mitt inlägg till debatten:

Jag har själv varit ensamstående förälder sedan sonen var liten och har lyssnat på dessa diskussioner under föräldramöten i alla år. Det har gällt både friluftsdagar och klassresor och pengar till dessa. Min upplevelse har varit att det alltid är samma grupp av föräldrar som protesterar högst och det är inte alltid beroende på deras pengabrist, utan ganska ofta en principsak. Dom betalar skatt och skolan skall vara avgiftsfri!

Dom ville inte skicka med frukt till fruktstunden eller fika till utflykter, det fanns aldrig pengar till skolresor eller friluftsdagar. Det fanns dock alltid pengar till cigaretter, lådvin och annat som kunde sätta guldkant på föräldrarnas vardag.
Det är oftast samma föräldrar som ”glömmer” barnens regnkläder, missar att ta med ombyte eller skicka med badkläder.
Med lite planering av ekonomin så bör alla kunna lägga undan 50 kr per månad som kan användas till barnens utflykter med skolan.
matsäck
Kan man inte få loss dessa 50 kr så bör man nog se över sin ekonomi lite, inte ens under perioder när jag har stämplat eller pluggat har jag haft så lite över i månaden och då rökte jag under hela hans uppväxt!
Det skall dock erkännas att jag prioriterade min son före mycket annat som och hade det inte räckt så hade jag definitivt slutat röka.
När skolorna ordnar dessa utflykter så har barnen chansen att uppleva saker som dom annars inte skulle få göra till en bråkdel av det skulle kosta annars.
Jag är oerhört tacksam till de lärare och fritidsledare som engagerar sig i barnen och vill hitta på saker med barnen för att vidga deras vyer.
Skolan skall givetvis vara kostnadsfri när det gäller utbildning, den ingår ju i välfärden. men den lilla guldkanten i våra barns tillvaro kan väl vi föräldrar ändå ställa upp och betala.
Har man många barn så kanske varje barn kan få vara med på en betald utflykt per termin eller år.
Orättvisor och skillnad i ekonomi får vi alla leva med på gott eller ont under hela våra liv, livet kommer aldrig att vara 100% rättvist hur mycket vi än skulle vilja det.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *